2010. augusztus 21., szombat

Vogue, a divat- és életmód magazin

A Vogue már 18 országban megjelenő divat- és életmód magazin, amely már a művészetekkel, és politikával is foglalkozik. A Vogue nevű magazint 1892-ben hozta létre Arthur Baldwin Turnure. Megalapítása idejében hetente megjelenő lap volt. De nemsokkal a lértejötte után, pontosabban 1902-ben Condé Nast átvette az irányítást, és új dolgokkal próbálta emelni az olvasói számot. Először csak Nagy-Britanniában, és Amerikában volt kapható, majd Spanyolországba is eljutott a Vouge, ahol az emberek nem túl nagy népszerűséggel olvasták. Majd Condé megjelentette hetente a lapot Franciaországban is, ahol nem várt sikert aratott.
A magazin kereslete egyre csak nőtt, de a gazdasági válság, és a II. világháború miatt megingott a népszerűsége, hiszen az előfizetők száma nagyot csökkent, majd újra megnőtt, és megint csökkent. Diana Vreeland ezek után 1960-ban próbált még több újítást belevinni a szerkesztésbe, hogy még nagyobb olvasottságra tegyenek ezzel szert. Nagyobb hangsúlyt fektetett a divat témájára, a szexuális témát is jobban kitárgyalta, és próbált a modellekre is rávilágítani.

Az 1973-as nagy változást Grace Mirabella ejtette meg. Megváltozott a magazin dizájnja, és havilappá nyilvánította ki. Ebben az időszakban a nők is nagy változásokon mentek keresztül, hiszen munkába álltak, és karriert építettek.

1988-ban újabb főszerkesztőt kapott a lap, személy szerint Anna Wintour-t. Érdekesség, hogy ő még a mai napig is élén tartja az eladási számot. Meghatározó alak a divatvilágban, és nagyon befolyásos személy. Az ő véleményére nagyon adnak a divatházak, és divattervezők is. 2003-ban tagja lett a Council of Fashion Designers of America csapatjának, akik az idei évig minden évben 2 tehestéges divattervezőt vesznek fel.

Tehát a mai hírneve a Vogue újságnak Anna Wintour-nak köszönhető, hiszen ő jött rá, hogy a nőknek szüksége van a divatra, annak reklámozására, és néha egy-egy különleges stílus feltárására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése